Mednarodni študenti

Glavna enota ZDŠ se nahaja na Aškerčevi cesti 4, med Filozofsko fakulteto in Fakulteto za strojništvo. Dislocirana enota ZDŠ se nahaja v študentskem naselju v Rožni dolini (Svetčeva ulica 9), v bloku VIII.

Navodila za naročanje

Zdravstveni sistem v Sloveniji

Vsi študenti v Sloveniji imajo dostop do javnega zdravstvenega sistema. Nujna medicinska pomoč, splošni zdravniški pregledi, zdravila na recept in specialistične storitve so lahko brezplačni ali delno plačljivi glede na vrsto zdravstvenega zavarovanja in nujnost obravnave. V primeru zdravstvenih težav se običajno obrnemo na splošnega zdravnika v zdravstvenem domu.


Zdravstveno zavarovanje

Če imate zdravstveno zavarovanje urejeno v… Kaj morate narediti? Kaj vam pripada?
EU, Islandija, Lihtenštajn, Norveška, Švica, Združeno Kraljestvo Imeti morate veljavno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (EUKZZ) ali certifikat, ki kartico začasno nadomešča. Kartico ali certifikat pridobite v domači državi. Nekatere storitve so brezplačne, za ostale pa običajno doplačate od 3 do 10 EUR na obisk.¹ ²
Avstralija Imeti morate veljavno kartico Medicare in zraven pokazati potni list. Nekatere storitve so brezplačne, za ostale pa običajno doplačate od 3 do 10 EUR na obisk.¹ ²
Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Severna Makedonija, Srbija 1. Imeti morate obrazec BIH/SI 3 oz. MNE/SI 03 oz. SRB/SI 03 oz. RM/SI 3, ki ga dobite v domači državi pri instituciji, kjer imate urejeno zavarovanje.

2. Obrazec oddate na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (Mala ulica 3, Ljubljana), ki vam izda potrdilo MedZZ. Brez tega potrdila zavarovanje ne velja. Potrdilo MedZZ obvezno prinesite s seboj v papirni obliki.

Nekatere storitve so brezplačne, za ostale pa običajno doplačate od 3 do 10 EUR na obisk.¹ ²
Ostale države Skleniti morate zdravstveno zavarovanje pri komercialni zavarovalnici v domači državi ali v Sloveniji. Odvisno od vrste zavarovanja običajno plačate od 20 do 50 EUR na obisk² in nato zaprosite za povračilo pri svoji zavarovalnici.
Študenti brez zavarovanja Plačate polno ceno (običajno od 20 do 50 EUR na obisk).²

Če želite, obstaja tudi možnost vključitve v slovensko zdravstveno zavarovanje:

Če sklenete obvezno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji, so nekatere storitve brezplačne, pri ostalih pa običajno doplačate od 3 do 10 EUR na obisk:¹ ²

  1. Prijava na ZZZS (Mala ulica 3, Ljubljana) z osebnim dokumentom in potrdilom o vpisu
  2. Plačilo prispevkov 142,82 evra na mesec ALI izjava, kdo bo plačeval prispevke

Če poleg obveznega sklenete še dopolnilno zdravstveno zavarovanje (dodatno še približno 35 EUR na mesec; pri zavarovalnici Generali, Triglav ali Vzajemna), je večina storitev v okviru javne zdravstvene mreže brezplačnih.

 

¹ Storitve so brezplačne, če se vam je zdravje poslabšalo (presodi zdravnik).
² Cene veljajo za ZDŠ. Plačate lahko z bančno kartico ali z gotovino.


Pozor, tudi če imate veljavno zdravstveno zavarovanje, boste morali zdravstvene storitve plačati:

  • če kartice oz. potrdila o zavarovanju nimate s seboj,
  • če na urgenci zahtevate storitve, ki niso nujne, ali
  • če dobite recept za zdravilo, ki se doplačuje (o tem se posvetujte z zdravnikom).

Nujna medicinska pomoč

Če je vaše življenje kakorkoli ogroženo ali ste imeli nesrečo, pokličite na 112. Po potrebi vas bo reševalno vozilo pripeljalo v najbližji urgentni center, kjer boste prejeli nujno medicinsko pomoč. Urgentni centri delujejo 24 ur in nudijo izključno nujno medicinsko pomoč. Če storitev ni nujna, boste morali sami plačati zdravstvene stroške. Za obisk urgentnega centra se ni potrebno naročiti.

V Ljubljani se lahko obrnete na Urgenco Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.
Več o nujni medicinski pomoči najdete tukaj.

Če vaše stanje ni urgentno, se obrnite na ZDŠ.