Kaj si želiš vprašati našega ginekologa?

Kako si izberem ginekologa v Zdravstvenem domu za študente?

Stvar je zelo preprosta. V kolikor si že imela drugje ginekologa, pokliči v tisto ambulanto in jih prosi, da karton pošljejo v našo ambulanto. Ko bo karton v naši ambulanti, se lahko naroči preko telefona ali osebno v zato namenjenih urah. V kolikor si želiš prvič izbrati ginekologa, pokliči ali se oglasi osebno v času naročanja. Vse informacije o naročilnih urah lahko izveš na naši spletni strani.

Kdaj se lahko naročim?

Naročanje v ginekološki ambulanti Zdravstvenega doma za študente poteka osebno ali po telefonu v dopoldanskem času od 8. do 12. ure in v popoldanski času od 14. do 18. ure. Vse informacije najdeš na naši spletni strani in na vratih ordinacije.

Rada bi zamenjala ginekologa in si ga izbrala v drugi zdravstveni ustanovi. Kako lahko to uredim?

Svoje podatke in podatke svojega »novega«  izbranega ginekologa (točen naslov zavoda ter ime in priimek ginekologa) preko telefona, osebno ali elektronskega sporočila. sporoči v ginekološko ordinacijo, ki so jo do sedaj obiskovala, da bodo uredili vse potrebno.

Kdaj naj grem na prvi ginekološki pregled?

Praviloma naj bi dekle imelo prvi pregled pri ginekologu takrat, ko postane spolno aktivna, po dvajsetem letu pa je priporočen obisk ginekologa za vsako žensko.

Kako poteka ginekološki pregled?

Pregled se začne s posvetom,  v katerem dekle opiše svoje bolezni, kdaj je prvič imela menstruacijo… Vedeti mora tudi prvi dan zadnje menstruacije in cikel menstruacije (cikel se šteje od prvega do prvega dne naslednje menstruacije in koliko časa traja menstruacija). Z ginekologom se pogovori o morebitnih težavah, kontracepciji/zaščiti, nosečnosti, težavah v spolnosti in o samopregledovanju dojk.

Če dekle, ki je obiskalo ginekologa še ni spolno aktivno, je ginekolog ne bo pregledal skozi nožnico. Ponudil ji bo le pogovor o spolnosti, boleznih, kontracepciji. Če pa dekle zaide h ginekologu s težavami ali če je spolno aktivna in želi le reden pregled, pa pogovoru sledi ginekološki pregled notranjih in zunanjih spolovil.

Dekle gre v garderobo, kjer se sleče in se nato usede na ginekološki stol. Pri tem je zelo pomembno, da je čim bolj sproščena, saj bo zaradi tega ginekološki pregled bolj prijeten.

Najprej ginekolog potipa rodila z obema rokama. Dva prsta uvede v nožnico, drugo roko pa nasloni na trebušno steno.

Sledi pregled v spekulih oz. zrcalih. Gre za poseben instrument, ki ga ginekolog počasi uvede v nožnico in le-to počasi razpre. Na ta način pogleda v notranjost nožnice vse do materničnega vratu. Rednemu pregledu sledi tudi odvzem brisa sluznice PAP (Papanicolau), ki se ženskam starejšim od 20 let odvzame vsake 3 leta, po potrebi večkrat. Omogoča zgodnje ugotavljanje raka na materničnem vratu. Če pa je prisotno vnetje, se vzame bris nožnice, da se določi povzročitelja in nadaljno zdravljenje.

Kadar je potrebno lahko ginekolog opravi tudi ultrazvočni pregled skozi nožnico ( vaginalna sonda) ali preko trebušne stene.

Z opisanim pregledom lahko ginekolog odkrije zgodnjo nosečnost, ciste, tumorje in ognojke na rodilih, znake vnetja in poškodb v mali medenici, delovanje jajčnikov,…

Na koncu ginekolog predstavi in razloži naravo težav, predpiše ustrezno zdravljenje ali nadaljnje preiskave ter po potrebi naroči kontrolo.

Potekel mi bo letni recept za kontracepcijo ali lahko pokličem za nov predpis?

Za izdajo novega recepta je potrebno priti osebno v času izdajanja receptov ( v dopoldansko ambulanto od 8. do 12. ure ali v popoldansko ambulanto ob 14. do 18. ure). Vsaj enkrat letno mora imeti vsak ženska, ki prejema kontracepcijo, izmerjen krvni pritisk, ki se ga zabeleži v njen karton.

Naredila sem test nosečnosti in bi se želela naročiti?

V primeru, da je nosečnost zaželena, se je potrebno naročiti na pregled v ginekološki ambulanti, kjer dobiš vse potrebne informacije. Prvi pregled v nosečnosti poteka od 8. do 12. tedna nosečnosti.

V kolikor si se odločila, da nosečnosti ne boš obdržala,  pokliči v ginekološko ambulanto, da dobiš termin v 6. tednu nosečnosti in vse ostale informacije.

Opazila sem rumen, grudast izcedek iz nožnice, zraven imam srbečico po spolovilu in izcedek brez neprijetnega vonja. Kako naj ukrepam?

Ne ustraši se, verjetno gre za glivično vnetje, ki ga lahko zelo preprosto sama pozdraviš. V lekarni kupiš svečke in kremo proti glivicam (dva paketa). Svečko si vstavi zvečer  v nožnico (šest večerov zaporedoma), kremo nanesi 2-3x na dan po spolovilo in na vhod v nožnico. V kolikor se v šestih dneh stanje ne izboljša, se naroči v ginekološko ambulanto. V tem času se priporoča bombažno spodnje perilo, umivanje intimnih delov samo z vodo (brez posebnih mil), uživanje čim manj sladkorja in izogibanje vaginalnim spolnim odnosom vsaj en teden.

Če ima podobne težave tudi tvoj spolni partner, naj uporablja kremo proti glivicam 2-3x na dan vsaj 2 tedna.

Opazila sem rumeno zelen izcedek, zelo neprijetnega vonja (vonj po ribah) in spolovilo me ne srbi. Kako naj ukrepam?

V  primeru, da ima izcedek iz nožnice zelo neprijeten vonj, gre verjetno za bakterijsko okužbo. Potreben je pregled v ginekološki ambulanti, zato se naroči na pregled. Ker ne gre za nujno stanje, bo treba na pregled pri ginekologu nekaj časa počakati. Med tem časom, ko čakaš na pregled, lahko uporabljaš Vitagyn vaginalno kremo in probiotike za nožnico.

Ali je lahko partner navzoč pri pregledih v ginekološki ambulanti?

Partnerju je dovoljen vstop v ginekološko ambulanto samo v času nosečnosti na ultrazvočnem pregledu morfologije v 22. tednu nosečnosti.

Sem v zgodnji nosečnosti in sem zakrvavela. Kaj naj naredim?

V kolikor je krvavitev blaga, počivaj in pokliči v ginekološko ambulanto. Če je krvavitev močnejša in so ob tem prisotni krči, moraš obiskati ginekološko urgenco.

Imam ponavljajoče krvavitve na sredini cikla ali je kaj narobe?

Ponavljajoče krvavitve v sredini cikla so lahko ovulacijska krvavitev. Krvavitve spremljaj in si zapisuj v koledarček. V kolikor se te krvavitve redno ponavljajo, se naroči na pregled v ginekološko ambulanto.

Menstruacija mi zamuja. Kaj naj naredim?

V primeru, da menstruacija zamuja 14 dni, naredi test nosečnosti z jutranjim urinom. V primeru, da je test negativen, ponovi test  po enem tednu. V kolikor je tudi ta test negativen, počakaj še en mesec. Če tudi takrat še ni menstruacije, se naroči na pregled v ginekološko ambulanto. Pregled z zdravljenjem je potreben, če menstruacija zamuja 3 mesece.

Po menstruaciji sem pričela ponovno krvaveti. Kako naj ukrepam?

V kolikor je to samo krvav izcedek, se ne ustraši. Zaradi stresa lahko pride do hormonskih sprememb in pride do krvavitev. Seveda je potrebno izključiti nosečnost – naredi test nosečnosti (ne glede nato, da si ravnokar imela menstruacijo).

V koledar si zapiši, koliko časa traja krvavitev in koliko krvaviš (sled, krvav izcedek, krvavitev, masovna krvavitev). Normalna menstruacija pride na 21 do 35 dni. Če se krvavitev ponavlja več mesecev zapored, se naroči na pregled v ginekološko ambulanto.

V kolikor je masovna krvavitev in so ob tem prisotne bolečine, obišči ginekološko urgenco.