Ali veš, kaj ti pripada z zdravstveno kartico?

Na kartici zdravstvenega zavarovanja (KZZ) so tvoji osebni podatki, določeni medicinski podatki ( predpisana zdravila,…)  in podatki o tvojem zdravstvenem zavarovanju (Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ZZZS). S KZZ lahko koristiš zdravstvene storitve v okviru javne zdravstvene mreže v Sloveniji. Če KZZ ob obisku zdravnika nimaš s seboj, si za storitev samoplačnik. Podatke na KZZ lahko berejo le pooblaščeni zdravstveni delavci.

Če si študent/ka in star/a manj kot 26 let ( oz. si v tekočem šolskem letu dopolnil/a 26 let), tvoje zdravstveno zavarovanje plačujejo starši – zavarovanje kot družinski član. V tem primeru ti pripadajo vse pravice, ki jih ZZZS predvideva za študente: sistematski pregled, določena cepljenja,…

Če si študent/ka in star/a več kot 26 let, si moraš zdravstveno zavarovanje plačevati sam/a – zavarovanje kot občan. V tem primeru ti »ugodnosti« študentov na ZZZS ne pripadajo ( te storitve so samoplačniške ), čeprav imaš urejen študentski status.

Če si študent/ka in hkrati zaposlen/a ali samozaposlen/a, ne moreš biti zavarovan/a po starših in ti zato ( kljub temu, da si mlajši/a kot 26 let in imaš status študenta) »ugodnosti« študentov na ZZZS ne pripadajo – te storitve so samoplačniške.

Če imaš urejeno zdravstveno zavarovanje ZZZS, imaš pravico do izbire osebnega zdravnika, osebnega zobozdravnika in osebnega ginekologa. Če si študent/ka, si za čas študija lahko izbereš  osebnega zdravnika/ zobozdravnika/ ginekologa v našem zdravstvenem domu.

Izbira izbranega osebnega zdravnika (IOZ) je enostavna. Izbereš si zdravnika v zdravstvenem domu ali zdravnika s koncesijo. Ko se dogovoriš, kje si boš izbral/a novega IOZ, pokličeš v zdravstveno ustanovo, kjer imajo tvoj zdravstveni karton, da ga po pošti pošljejo na naslov novoizbranega zdravnika. V čimkrajšem času prideš k novoizbranemu IOZ podpisat pristopno izjavo o izbiri novega IOZ.  Za vsak obisk pri zdravniku moraš biti naročen/a – naročanje poteka osebno, po telefonu ali preko spleta. Informacije glede urnika zdravnika, naročanja,… so dostopne na internetni strani.

Izbrani osebni zdravnik (IOZ) je specialist družinske ali splošne medicine:
  • Prvi obravnava tvoj zdravstveni problem, razen če gre za urgentno zdravstveno stanje.
  • Predpisuje zdravila. Recept vpiše v sistem ( praviloma ne prejmeš nobene listine), s KZZ predpisana zdravila dvigneš v lekarni.
  • Predpisuje napotnice, če oceni, da tvoje zdravstveno stanje potrebuje dodatno specialistično obravnavo. Napotnico vpiše v sistem, prejmeš pa izpisek napotnice s številko napotnice. S številko napotnice se naročiš na specialistični pregled v roku, ki je izpisan na napotnici. Napotnice, ki si jih prejel, in čakalne dobe pri specialistih lahko preveriš na: https://zvem.ezdrav.si/e-zdravje. Napotnic ne predpisuje zdravnik, ki ni tvoj IOZ!
  • Predpisuje medicinsko tehnične pripomočke (za katere je pooblaščen) na predpisanem obrazcu.
  • Predpisuje fizioterapijo na predpisanem obrazcu.
  • Izvaja cepljenje po programu.
  • Ugotavlja bolniški stalež do 30 dni ( za tiste, ki so zaposleni).
  • Predlaga zdraviliško zdravljenje.
  • Zbira in hrani vso medicinsko dokumentacijo bolnika.