Ali veš, da je okužba s humanim papiloma virusi (HPV) je najpogostejša spolno prenosljiva okužba?

Povzetek:

  • HPV virus ne izbira, okužita in zbolita lahko oba spola.
  • Prenos pri spolnem odnosu preko kože in sluznice.
  • Preventiva: uporaba kondoma zmanjša možnost prenosa virusa.
  • Cepljenje zagotavlja zaščito pred raki, ki jih povzročajo različni sevi HPV-ja, ne ščiti pa pred anogenitalnimi bradavicami.
  • Pomembni so redni ginekološki pregledi. Po 20. letu starosti se na vsake 3 leta opravi ginekološki pregled, ženske se vključijo v nacionalni preventivni program za odkrivanje raka na materničnem vratu ZORA.

Poznamo preko 200 različnih genotipov HPV-ja, od tega jih približno 45 povzroča okužbo rodil, spolovil in predela okoli zadnjika. HPV lahko povzroči genitalne in analne bradavice, papilome grla, predrakave spremembe in raka materničnega vratu, spolovil, analnega kanala, v redkih primerih tudi raka požiralnika.

Pot prenosa: S tesnimi stiki s kožo ali sluznico, najpogosteje med spolnimi odnosi.

Simptomi: Okužba poteka brez zgodnjih simptomov in kliničnih znakov. Prvi znaki okužbe se razvijejo zelo pozno:

  • Rjav izcedek oziroma krvavitve po spolnem odnosu ali med dvema menstrualnima cikloma.
  • Dolgotrajen smrdeč izcedek iz nožnice.
  • Boleč spolni odnos.
  • Neprestane bolečine v predelu križa, ki niso posledica sprememb v hrbtenici.
  • Boleče in pogosto uriniranje ali krvav urin, ki ni posledica vnetja mehurja.

Zdravljenje: Zdravila za okužbo ni, zdravijo se lahko samo bolezenska stanja, ki jih virus povzroči. Genitalne in analne bradavice zdravimo kirurško, predrakave in rakave spremembe pa so ozdravljive, če jih odkrijemo dovolj zgodaj.

Preventiva: Cepljenje deklic in dečkov po nacionalnem programu ali samoplačniško bo doprineslo k vzpostavitvi kolektivne imunosti in zmanjšanju predvsem raka na materničnem vratu in drugih rakov, ki jih HPV povzroča. Tudi pravilno uporabljen kondom je varna zaščita pred sevi HPV-ja, ki povzročajo raka, ne ščiti pa pred razvojem analnih in genitalnih bradavic. Kot preventiva je pomembna tudi redna udeležba v nacionalnem preventivnem programu ZORA za ženske po 20. letu starosti. Ginekologa je po 20. letu starosti potrebno obiskati vsake 3 leta.

Študenti, cepite se proti HPV v ZDŠ! Odločitev o cepljenju je vaša! Cepljenje je samoplačniško, razen za dekleta, ki so rojene leta 1998 in kasneje. Če te še kaj zanima glede cepljenja, vprašaj na: cepljenje@zdstudenti.si

Več o humano papilomavirusu si lahko prebereš na: