Ali tvoje ustno zdravje opravi vse izpite?

 1. Ali se vsaj enkrat letno udeležiš kontrolnega pregleda pri svojem osebnem zobozdravniku?
  • DA: Čestitamo! Le tako naprej! Z rednimi kontrolnimi pregledi se odkrijejo bolezni zob in obzobnih tkiv, ko so te še v začetni fazi, zato je možnost uspešnega zdravljenja večja.
  • NE: Zelo slabo! Čimprej se naroči na kontrolni pregled pri svojem zobozdravniku. Z rednimi kontrolnimi pregledi se odkrijejo bolezni zob in obzobnih tkiv, ko so te še v začetni fazi, zato je možnost uspešnega zdravljenja večja
 1. Ali čistiš zobe vsaj dvakrat dnevno, da so povsem gladki na otip z jezikom?
  • DA: Čestitamo! Le tako naprej! Dobra ustna higiena je osnova za zdrave zobe in obzobna tkiva, le-ta pa pomembno vplivajo na zdravje celega telesa. Problem zobnih oblog je, da se v njih zadržujejo bakterije, ki povzročajo zobni karies, vnetja pulpe, ter vnetja dlesni in globjih obzobnih tkiv. Poleg tega te bakterije in njihovi toksini prehajajo v druge telesne organe in povečajo tveganje za njihove bolezni (npr. vnetja srčnih zaklopk, aterosklerozo, poslabšanje sladkorne bolezni, rak želodca…).
  • NE: Zelo slabo! Zobe čistimo s pravilno tehniko ščetkanja vsaj dvakrat dnevno dokler niso na otip z jezikom povsem gladki. Jezik ima zelo izostren čut za tip, zato natančno pove, kje so zobje še hrapavi, t.j. imajo obloge, in kje so  gladki, se pravi so brez oblog. Problem zobnih oblog je, da se v njih zadržujejo bakterije, ki povzročajo zobni karies, vnetja pulpe, ter vnetja dlesni in globjih obzobnih tkiv. Poleg tega te bakterije in njihovi toksini prehajajo v druge telesne organe in povečajo tveganje za njihove bolezni (npr. vnetja srčnih zaklopk, aterosklerozo, poslabšanje sladkorne bolezni, rak želodca…). Nazoren prikaz pravilne tehnike ščetkanja zob.
 1. Ali vsak dan čistiš medzobne prostore z medzobno ščetko?
  • DA: Čestitamo! Le tako naprej! Neočiščeni medzobni prostori povzročajo karies, vnetja pulpe in obzobnih tkiv ter so rizični faktor za poslabšanje zdravja drugih telesnih organov. Majhen delež populacije ustrezno čisti medzobne prostore, zato je večina kariesov (ocenjujemo na 90%) na teh ploskvah zob.
  • NE: Zelo slabo! Čimprej osvoji tehniko čiščenja medzobnih prostorov z medzobno ščetko. Neočiščeni medzobni prostori povzročajo ravno tako karies, vnetja pulpe in obzobnih tkiv ter so rizični faktor za poslabšanje zdravja drugih telesnih organov. Majhen delež populacije ustrezno čisti medzobne prostore, zato je večina kariesov (ocenjujemo na 90%) na teh ploskvah zob. Prikaz pravilne tehnike uporabe medzobne ščetke.
 1. Ali ti pri čiščenju zob krvavijo dlesni?
  • DA: Krvavitev dlesni je lahko znak vnetja obzobnih tkiv. Čimprej k zobozdravniku in po potrebi ustnemu higieniku! Potrebno je odkriti vzrok krvavitve in ukrepati! Dokler je vnetje na nivoju dlesni, se stanje ob pravilni in temeljiti ustni higieni povsem popravi. Ko vnetje prodre iz dlesni na obzobno kost, čemur pravimo parodontitis ali po domače parodontoza, pusti na njej nepopravljive okvare. Poleg tega zaradi bakterij in njihovih toksinov po nepotrebnem obremenjuje druge telesne organe.
  • NE: To je lahko znak zdravih dlesni. Kar pa ne pomeni, da lahko sedaj pri skrbi za dobro ustno higieno in zdravje zob počivaš. Še naprej dobro umivaj zobe in hodi na redne kontrole k zobozdravniku!
 1. Ali imaš ustni zadah?
  • DA: Ustni zadah je lahko posledica slabe ustne higiene in/ali vnetja obzobnih tkiv in napredovalega kariesa, lahko pa je vzrok drugje, npr.vnetje žrela, sinusov, dogajanje v prebavilih… Vsekakor obišči zobozdravnika!
  • NE: To še ne pomeni, da je zobmi, obzobnimi tkivi in ostalim v ustih vse v redu. Izvajaj dnevno dobro ustno higieno in se udeležuj rednih kontrol pri zobozdravniku vsaj enkrat letno!

Na koncu si vzemi še nekaj minut časa in si oglej video o skrbni ustni negi.

      Z D R A V J E  Z O B 

J E 

V  T V O J I H  R O K A H !