Ali te skrbi, da imaš spolno prenosljivo okužbo?

Spolno prenosljive okužbe (SPO) so okužbe, ki se praviloma prenašajo s spolnimi odnosi, bodisi z genitalnimi, oralnimi in/ali analnimi.

Kako se zaščitiš pred spolno prenosljivimi okužbami?
 • cepljenje proti humanem papiloma virusu (HPV)
 • PRAVILO ABC ZA ZDRAVO SPOLNOST

A (angl. Abstinence) – Abstinencapomeni vzdržnost od tveganih spolnih odnosov; odlaganje prvega spolnega odnosa na kasnejši čas, na obdobje večje zrelosti ali večje stopnje zaupanja med partnerji; vzdržnost od spolnih odnosov brez ustrezne zaščite; vzdržnost od spolnih odnosov, dokler se partnerja ne spoznata dobro in dokler odnos ni zaupljiv in zanesljiv; vzdržnost od spolnih odnosov, dokler partnerja nista sposobna poskrbeti za učinkovito zaščito ob njih.

B (angl. Be faithful) – bodi zvest/-a: priporočamo, da se v intimno zvezo podamo z enim stalnim zvestim neokuženim partnerjem, uporabljamo zanesljivo kontracepcijo in zmanjšamo število spolnih partnerjev.

C (angl. Condom) – kondom: redna uporaba kondoma (četudi se uporablja druga zanesljiva kontracepcija) kadarkoli nismo popolnoma prepričani, da pri intimnem stiku ni možnosti za prenos spolno prenosnih bolezni.

SPO večinoma potekajo brez bolezenskih simptomov in znakov, zato jih pogosto ne prepoznamo pravočasno in jih odkrijemo šele ob nastopu zapletov ali kroničnih težav. Če pa so bolezenski znaki SPO prisotni, se le-ti lahko kažejo s pekočim uriniranjem, siljenjem k uriniranju, izcedkom iz sečnice in/ali nožnice ter z razjedami, rdečico in/ali srbenjem v predelu spolovil in/ali analnem predelu.

 1. SPO, ki se ponavadi kažejo z izcedkom in/ali težavami pri uriniranju:
  • gonoreja
  • okužba s klamidijo
  • okužba z urogenitalnimi mikoplazmami
 1. SPO, za katere so značilne predvsem kožne spremembe (razjede, bradavice):
  • sifilis
  • genitalni herpes
  • genitalne bradavice (okužba s humanimi virusi papiloma)- najpogosteje
 1. SPO, ki prizadene imunski sistem organizma:
  • HIV/aids
 1. SPO, ki prizadeneta delovanje jeter:
  • hepatitis B (HBV)
  • hepatits C (HCV)

Najpogostejše SPO pri nas so genitalne bradavice, genitalni herpes, okužba s klamidijo, gonoreja in sifilis. Število okuženih s HIV narašča in je največje med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Bakterijske okužbe so ozdravljive z antibiotiki in ob pravočasnem zdravljenju ne puščajo trajnih posledic. Virusne okužbe v večini primerov povzročajo doživljenjsko okužbo. Nezdravljene SPO lahko povzročijo nevarne zaplete.

Zgodnje odkrivanje in zdravljenje SPO pri obolelem in njegovem spolnem partnerju/partnerki sta zato izjemnega pomena. Če opaziš izcedek iz sečnice, pekoče uriniranje, kožne spremembe na  spolovilu, se čimprej posvetuj s svojim zdravnikom.

Če si imel/a pred kratkim nezaščitene spolne odnose, se lahko testiraš na določene SPO pri svojem zdravniku ali drugih ustanovah. Testiranje na nekatere SPO v Ljubljani:

 • DIC Legebitra, Trubarjeva 76a, 01/430 51 44,
  preveri termin testiranja na https://kajisces.si/testiranje/¸ anonimno, brezplačno, brez napotnice, samo za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi. Testiranje: HIV, HBV, oralna in analna gonoreja, sifilis.
 • Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja,  Japljeva 2, mimo urgentnega bloka za kliničnim centrom (ambulanta za spolno prenosljive bolezni), 01/522 26 22. Urnik: ob ponedeljkih, 12-14h, rezultati: ob četrtkih v isti ambulanti; anonimno, brezplačno, brez napotnice. Testiranje:  HIV, HBV, HCV.
 • Zavod RS za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva 6 (poleg porodnišnice), 01/54 38 332
  Urnik:pon-pet od 8h-14h, rezultat: naslednji delovni dan; anonimno in samoplačniško

Več o zdravi spolnosti in SPO najdeš na: