Ali piješ preveč?

Tvegano in škodljivo pitje alkohola ima lahko za posameznika tako zdravstvene kot družbene posledice. Povzroča odvisnost, številne bolezni, poškodbe …

Izpolni kratek in anonimen vprašalnik in si lahko v naslednjih treh minutah odgovoriš na vprašanje: “Ali pijem preveč?”

  1. Kako pogosto ste v zadnjih 12 mesecih pili pijače, ki vsebujejo alkohol (pivo, vino, žgane pijače, likerji, koktajli, mošt, tolkovec, medica)?

0)     nikoli
1)     enkrat na mesec ali manj
2)     od 2- do 4-krat na mesec
3)     od 2- do 3-krat na teden
4)     4-krat ali večkrat na teden

  1. Koliko meric pijače, ki vsebuje alkohol, ste v zadnjih 12 mesecih ponavadi popili takrat, kadar ste pili? (Ena merica je 1 dcl vina ali 2,5 dcl piva ali tolkovca ali 0,3 dcl (“eno šilce”) žgane pijače.)

0)     od nič do 1 merice
1)     2 merici
2)     3 ali 4 merice
3)     5 ali 6 meric
4)     7 in več meric

  1. Kako pogosto se je v zadnjih 12 mesecih zgodilo, da ste popili: moški: 6 ali več meric ob eni priložnosti? ženske: 4 ali več meric ob eni priložnosti?

0)     nikoli
1)     manj kot enkrat mesečno
2)     od 1- do 3-krat mesečno
3)     od 1- do 3-krat tedensko
4)     dnevno ali skoraj vsak dan

Seštej točke svojih odgovorov:
Če je seštevek točk več kot 6 ( za moške) oz. več kot 5 ( za ženske) obstaja povečano tveganje za nastanek socialnih in zdravstvenih težav zaradi pitja alkohola. To pomeni, da obstaja možnost, da piješ tvegano ali škodljivo, ali pa so prisotni tudi znaki zasvojenosti.

Za boljšo samooceno pitja alkohola lahko izpolniš tudi anonimni vprašalnik na:  https://www.nalijem.si/vprasalnik_za_samooceno_pitja/vprasalnik/ in pridobiš povratno informacijo o svojem pitju.

Več o alkoholu si preberi na: