Cepljenje proti okužbi s HPV

Od leta 2009 se je v Sloveniji mogoče cepiti proti okužbi s HPV. Cepljenje proti okužbi s HPV se izvaja ob sistematskem pregledu, ko deklice, ki obiskujejo 6. razred osnovne šole, prejmejo prvi odmerek cepiva. Za zamudnice je cepljenje proti okužbi s HPV možno opraviti v naših splošnih ambulantah. Cepljenje je brezplačno za študentke zamudnice (rojene leta 1998 ali kasneje, ki do sedaj še niso bile cepljene). Za vse ostale je cepljenje samoplačniško. Potrebni so 3 odmerki.

Okužba s HPV predstavlja eno od najbolj pogostih spolno prenosljivih bolezni. Vsaj enkrat v življenju se okuži večina spolno aktivnih, z enim ali dvema tipoma HPV. Največkrat so okužbe prehodne narave, ne povzročajo težav, imunski sistem ga po nekaj mesecih „očisti“. Okužbe z „nizkorizičnim tipom HPV“ vodijo v nastanek genitalnih bradavic (kondilomov) in papilomov. Trajna okužba z nevarnejšimi, „visokorizičnimi tipi HPV“ pa pri majhnem odstotku okuženih lahko povzroči tudi predrakave in rakave spremembe nožnice in materničnega vratu (RMV) pri ženskah, raka na penisu pri moških ter zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih.

Več o okužbah s humanim papilomavirusom in cepljenju si lahko preberete tukaj.

Cepljenje na voljo tudi v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani

Na brezplačno cepljenje vabimo vse študentke-zamudnice (rojene leta 1998 ali mlajše, ki še niso bile cepljene) in na samoplačniško cepljenje vse ostale študentke in študente, ki se želijo zaščititi pred okužbo s HPV. Cena samoplačniškega cepljenja je 70 EUR na odmerek.

KONTAKT
cepljenje@zdstudenti.si

NAVODILA ZA CEPLJENJE
Na cepljenje prinesite:
– zdravstveno kartico 
(mednarodni študenti pa: Evropsko kartico + fotokopijo  ali konvencijo: Pravica do zdravstvenih storitev za tujo zavarovano osebo + fotokopijo)
– cepilno knjižico
zaščitno masko v primeru prehladnih obolenj

Za cepljenje morate biti popolnoma zdravi. V primeru, da akutno zbolite ali se termina iz kateregakoli razloga ne morete udeležiti, prosimo, da preko aplikacije čim prej odjavite termin. S tem sprostite mesto drugemu študentu.

Cepljenje se izvaja v Zdravstvenem domu za študente na Aškerčevi cesti 4. Bodite točni!

SHEMA CEPLJENJA:

  • 1. odmerek (dan 0)
  • 2. odmerek (1-2 mesece po 1. odmerku)
  • 3. odmerek (3-5 mesecev po 2. odmerku)
  • pomembno je, da vse tri odmerke prejmete v roku 1 leta

NAROČANJE

Na cepljenje se lahko naročite preko doZdravnika. Pred prvo uporabo se morate registrirati z ZZZS številko zavarovanja. Pri prijavi ne vpisujte zdravnika.

Za naročilo na cepljenje kliknite tukaj:

ali poskenirajte QR kodo: