Cepljenje proti okužbi s HPV

Od leta 2009 se je v Sloveniji mogoče cepiti proti okužbi s HPV. Cepljenje proti okužbi s HPV se izvaja ob sistematskem pregledu, ko deklice, ki obiskujejo 6. razred osnovne šole, prejmejo prvi odmerek cepiva. Za zamudnice je cepljenje proti okužbi s HPV možno opraviti v naših splošnih ambulantah. Cepljenje je brezplačno za študentke zamudnice (rojene leta 1998 ali kasneje, ki do sedaj še niso bile cepljene). Za vse ostale je cepljenje samoplačniško. Potrebni so 3 odmerki.

Okužba s HPV predstavlja eno od najbolj pogostih spolno prenosljivih bolezni. Vsaj enkrat v življenju se okuži večina spolno aktivnih, z enim ali dvema tipoma HPV. Največkrat so okužbe prehodne narave, ne povzročajo težav, imunski sistem ga po nekaj mesecih „očisti“. Okužbe z „nizkorizičnim tipom HPV“ vodijo v nastanek genitalnih bradavic (kondilomov) in papilomov. Trajna okužba z nevarnejšimi, „visokorizičnimi tipi HPV“ pa pri majhnem odstotku okuženih lahko povzroči tudi predrakave in rakave spremembe nožnice in materničnega vratu (RMV) pri ženskah, raka na penisu pri moških ter zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih.

Več o okužbah s humanim papilomavirusom in cepljenju si lahko preberete tukaj.

Cepljenje na voljo tudi v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani

V Zdravstvenem domu za študente se bomo v sredo, 2.oktobra 2019, od 10. do 16. ure posvetili preventivi proti HPV okužbam. Priredili bomo CEPILNI DAN!

Na brezplačno cepljenje vabimo vse študentke-zamudnice (rojene leta 1998 ali mlajše, ki še niso bile cepljene) in na samoplačniško cepljenje vse ostale ženske in moške, ki se želijo zaščititi pred okužbo s HPV. Cena samoplačniškega cepljenja je 70 EUR na odmerek.

Za dodatne informacije smo dosegljivi na e-naslovu: cepljenje@zdstudenti.si.

Vsi, ki boste na cepilnem dnevu prejeli prvo dozo in tudi tisti, ki boste prejeli drugo ali tretjo dozo, se prosim predhodno prijavite preko spodnjega obrazca. Prijave sprejemamo do 27.9.2019 do 13. ure.

Naročilo na cepljenje HPV