Psihosocialna pomoč

V krizni situaciji se lahko obrnete na Urgentno psihiatrično ambulanto (pri Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana), kjer bodo opravili hitro oceno vašega psihičnega stanja in vas usmerili naprej. Lahko jih pokličete na številko +386 1 4750 685 (med 8.00 in 12.00).

Klic v duševni stiski je na voljo v nočnem času (19.00 – 7.00). Če ste v stiski ali razmišljate o samomoru, pokličite +386 1 520-99-00

ZDŠ ponuja psihološko in psihiatrično pomoč.

  • Klinična psihologija se osredotoča na diagnostiko in zdravljenje psihičnih težav/motenj. Za obisk je potrebna napotnica splošnega zdravnika.
  • Psihiatrija se osredotoča na delo z ljudmi s težjimi ali diagnosticiranimi motnjami. Za naročanje napotnica ni potrebna. Ambulanta je usposobljena za pomoč tudi v bosanščini, črnogorščini, hrvaščini ali srbščini ter v angleščini.

Priporočamo, da preverite čakalne dobe za prvo obravnavo v ambulanti psihiatrije oz. klinične psihologije.

Čakalna doba je lahko zelo dolga, zato je tu še nekaj drugih virov, kamor se lahko obrnete za psihosocialno pomoč. 


Psihosocialna svetovalnica deluje na Univerzi v Ljubljani in pomaga študentom v stiski, ki potrebujejo svetovanje ali psihološko podporo (na področju študija, medosebnih odnosov itd.). Za svetovanje se je potrebno predhodno dogovoriti preko elektronske pošte.

Vsi svetovalci nudijo podporo v slovenščini. Za mednarodne študente je na voljo še:


Center za psihološko svetovanje Posvet ponuja podporo in brezplačno svetovanje pri reševanju stiske. Za sprejem ne potrebujete napotnice ali zdravstvene izkaznice, potrebno se je samo naročiti prek telefonske številke.

Za prvi obisk centra v Ljubljani lahko:

  • pokličete na telefonsko številko + 386 31 704 707 ali
  • se oglasite osebno na Tržaški 132 (2. nadstropje, soba 224) v času uradnih ur (pon, tor, pet: 8-20h; sre-čet: 16-20h).

Zaupni telefon Samarijan je na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu. Nudi brezplačno svetovanje z usposobljenim prostovoljcem. Če je linija zasedena, poskusite znova ali pokličite malo pozneje. Telefonska stevilka je 116 123.


Zavod Študentska svetovalnica nudi podporo pri reševanju različnih vprašanj oz. težav, s katerimi se soočajo študentje na študijskem ali pravno-socialnem področju. Na njihovi spletni strani boste našli uporabne informacije o štipendijah, socialni varnosti, študiju v tujini, študentskemu delu in bivanju. Dostopni so prek elektronske pošte: info@svetovalnica.com


Društvo SOS nudi podporo in svetovanje žrtvam nasilja. Pokličete lahko na zaupno in brezplačno številko 080 11 55 (delavnik 12.00–22.00; sobota, nedelja in prazniki 18.00—22.00).

V okviru društva je na voljo svetovalni in informativni pogovor o oblikah pomoči ter vaših pravicah, socialno zagovorništvo, spremstvo na institucije in individualno/skupinsko psihosocialno svetovanje.

Na naslednji povezavi lahko najdete številne vladne in nevladne organizacije, varne hiše ter zatočišča, na katere se lahko obrnete v primeru nasilja: http://www.prepoznajnasilje.si/nasilje-v-druzini/pomoc-zrtvam


Pogledate si lahko tudi publikacijo Kam in kako po pomoč v duševni stiski: https://www.omra.si/media/1081/kam-in-kako-po-pomoc-v-dusevni-stiski.pdf


Namen Fundacije Študentski tolar (Ustanova ŠOU v Ljubljani) je pomagati študentom, ki so v finančni stiski. Študenti v stiski lahko tu dobijo nepovratno denarno in materialno pomoč ter subvencionirana izobraževanja. Denarno pomoč lahko dobijo tudi študenti s tujim državljanstvom, če izpolnijo določene pogoje.

Več informacij: info@studentski-tolar.si ali +386 1 43 80 219.

Če potrebujete zdravstveno pomoč, vendar si je ne morete privoščiti, se lahko v skrajnem primeru obrnete na ambulanto Pro Bono, ki je namenjena osebam brez zdravstvenega zavarovanja (npr. beguncem, migrantom): pro-bono.ordinacija.net.