Poškodbe zob

Pripravila: Ana Hristić, dr. dent. med.

 

Nesreče, pri katerih pride do poškodb zob, so žal zelo pogoste, zato je pomembno vedeti, kako ob poškodbah ukrepati.

Pri vsaki poškodbi zob je nujno v čim krajšem času poiskati pomoč zobozdravnika, izid zdravljenja pa je lahko v veliki meri odvisen tudi od ukrepanja v času do prihoda v ambulanto.

Poškodbe zob lahko obsegajo:

  • zlom krone,
  • zlom krone in korenine,
  • zlom korenine,
  • luksacijske poškodbe (pretres, omajanje ali izbitje zoba).

Pri zlomu krone (odkrušenem zobu) je lahko poškodovana samo sklenina zoba, lahko pa zlom zajema tudi dentin ali sega celo do zobne pulpe. Zobozdravnik vam bo, če je to potrebno, opravil endodontsko zdravljenje ter nadomestil odlomljeni del zoba z zalivko ali prevleko.

Ker je odlomljeni del zobne krone včasih možno pritrditi nazaj na zob, ga shranite v vodi ali fiziološki raztopini in prinesite s seboj v ambulanto.

Pri poškodbi krone in korenine je terapija odvisna od tega, kako globoko pod nivo dlesni sega poka in od dolžine ter morfologije korenine. Če je tako poškodovani zob možno ohraniti , ga bo zobozdravnik dokončno oskrbel s prevleko.

Zlom korenine se pogosto kaže kot „podaljšan zob“, ki je lahko premaknjen tudi v horizontalni smeri. Po repoziciji in imobilizaciji v trajanju dveh do treh tednov bo zobozdravnik še občasno kontroliral vitaliteto zoba.

Ko so poškodovana tudi podporna tkiva zoba, govorimo o luksacijskih poškodbah. Najblažja oblika je pretres zoba, ko zob ni omajan, je pa boleč na dotik. V takem primeru se je tri tedne potrebno izogibati trdi hrani, drugi posegi pa niso potrebni. Pri omajanju in premiku zoba iz normalnega položaja je nujen obisk pri zobozdravniku, ki bo zob vrnil v pravi položaj, ga imobiliziral ter spremljal in kontroliral njegovo vitaliteto.

Najhujša luksacijska poškodba je izbitje zoba. Pri tovrstni poškodbi se zob zaradi delovanja sile v celoti izruje iz svojega ležišča.

Izbitega mlečnega zoba nikoli ne reimplantiramo, saj bi s tem lahko poškodovali zasnovo stalnega zoba.

Izbiti stalni zob je potrebno v čim krajšem času vrniti v njegovo ležišče (zobnico). Uspešnost zdravljenja je odvisna od ustreznega rokovanja z izbitim zobom, okolja, v katerem je zob po izbitju hranjen, in od časa, ki je potekel med izbitjem in reimplantacijo.

 

PRVA POMOČ OB IZBITJU STALNEGA ZOBA:

  1. Izbiti zob primemo za krono, korenine se ne dotikamo, da dodatno ne poškodujemo tkiv, ki so pomembna za priraščanje zoba.
  2. Če so na zobu nečistoče, korenino zoba 10 sekund spiramo s fiziološko raztopino oziroma z mrzlo vodo, če nimamo fiziološke raztopine.
  3. Zob nežno, brez pritiska vstavimo v zobnico in ga v tem položaju z robcem držimo do obiska pri zobozdravniku.
  4. Če iz kateregakoli razloga takojšnja reimplantacija ni mogoča, zob do obiska pri zobozdravniku hranimo v ustrezni izotonični raztopini – fiziološki raztopini, mleku, tekočini za leče, najbolj idealno pa v poškodovančevi slini, tako da poškodovanec zob shrani med licem in zobmi.
  5. V najkrajšem času poiščemo zobozdravniško pomoč.

Zobozdravnik bo izbiti zob reimplantiral ter ga za sedem do deset dni imobiliziral. Temu bo sledilo endodontsko zdravljenje zoba ter redne kontole.

 

PREPREČEVANJE POŠKODB

 Velikokrat je poškodbo mogoče preprečiti z uporabo zaščitnih sredstev.

Pri vožnji z avtomobilom je nujna uporaba varnostnega pasu. Ob udeležbi v prometu s kolesom ali skirojem  pa je priporočljiva uporaba čelade.

Ščitnik za zobe je priporočljiv pri vseh športih, pri katerih lahko pride do udarca v zobe (hokej, nogomet, rokomet, košarka, borilne veščine…). Na tržišču obstajajo že narejeni ščitniki, ki jih prilagodite obliki svojih zob. Ščitnike po natančnem odtisu zob lahko izdela tudi zobozdravnik.