O gripi in cepljenjih

Pripravila: Mojca Miholič dr.med., specialistka družinske medicine

 

Gripa (influenca) je virusna bolezen, ki oslabi človeški organizem in poteka dlje ter intenzivneje od navadnih virusnih dihalnih okužb. Povzroča jo virus influence. Posledice gripe so lahko hude, ali celo usodne.

Prvi zapisi bolezenskih znakov segajo že v daljno zgodovino, še iz časov Herodota, pred našim štetjem. Poimenovali so jo Italijani, v 15.stoletju. Influenza- kot bolezen, ki »prihaja, se izlije od zvezd«. Prva večja pandemija (svetovna epidemija) gripe je opisana leta 1580, zelo odmevna pa je bila španska gripa leta 1918,ki je terjala celo več smrtnih žrtev, kot sama prva svetovna vojna.

Gripa se pojavlja vsako leto in poteka v nenadnih epidemijah (na severni polobli v zimskih mesecih). Ob epidemiji lahko zboli celo do 40 % prebivalcev, na posteljo pa nas priklene za sedem dni. Prenaša se kapljično, in sicer s kašljanjem, kihanjem, govorjenjem in s posrednim stikom, tudi preko predmetov (npr. preko delovnih  površin, kljuk na vratih, preko telefonske slušalke). Značilnost virusa gripe je, da se neprestano spreminja (njegov genetski material!) in da se vedno znova pojavlja v “novi obliki”. Če ste gripo preboleli lani in je vaš imunski sistem že izdelal nekaj protiteles proti virusu lanskoletne gripe, je lahko letošnji virus gripe toliko drugačen (genetsko spremenjen), da lanskoletna protitelesa ne zadoščajo za zaščito proti letošnji gripi. Virus se hitro širi, kar pomeni, da se bolezenski znaki pojavijo kmalu po okužbi. Pomembna sta dva tipa virusa gripe: tip A in tip B (tip C je manj agresiven); širita se neovirano med populacijo in sta glavna povzročitelja letnih, sezonskih izbruhov bolezni.

Farmacevtska industrija je v zadnjih letih izdelala številne pripravke za preprečevanje gripe in dve zdravili za zdravljenje gripe (zanamivir-RELENZA in oseltamivir-TAMIFLU). Pomembno je, da z zdravljenjem pričnemo v 48 urah po pojavu bolezenskih znakov, a zdravila bistveno ne skrajšajo trajanja bolezni. Zdravili nista nadomestilo cepljenja proti gripi! Cepljenje proti virusu gripe nam daje dolgotrajnejšo (sezonsko-okrog pol leta) zaščito in preprečuje, da bi se virus gripe širil z osebe na osebo. Priporočamo ga vsem ljudem, ki si želijo zmanjšati nevarnost za okužbo z virusom, še posebej pa ga priporočamo: kroničnim bolnikom (npr. sladkornim bolnikom, tistim s kroničnimi boleznimi dihal in obtočil), bolnikom z rakom in med imunosupresivnim zdravljenjem, zdravstvenim delavcem, starejšim osebam nad 65.let, osebam v poklicih, kjer je v ospredju delo z ljudmi in ob stikih po domovih bolnikov s tveganimi stanji (npr. svojci bolnika z rakom), vsem  nosečnicam. Bolj ogroženi so tudi mali otroci. Cepljenje proti virusu gripe je samoplačniško. Letos krije ZZZS celotne stroške cepljenja proti gripi vsem osebam nad 65. let, nosečnicam in kroničnim bolnikom. Izvajamo ga predvsem družinski zdravniki v ambulantah. Cepimo lahko katerokoli osebo, ki je starejša od 6 mesecev. Cepivo apliciramo v mišico.

Kdaj pomislite, da ste morda zboleli za gripo? Virus napade celice v nosu, žrelu in v pljučih. Številni bolezenski znaki so podobni navadnemu prehladu (ali kakemu drugemu virusnemu obolenju,ki prizadene dihala), pa vendar je začetek bolezni buren, z zmerno do visoko telesno temperaturo (tudi do 39C), z mrzlico, s kašljem, bolečinami v mišicah hrbta, nog. Tudi glavobol in bolečina “za očmi” sta pogosta spremljajoča bolezenska znaka. Vročina lahko traja več, kot 5 dni, oslabelost, kašelj, potenje in utrujenost pa tudi nekaj tednov. Diagnozo postavimo klinično, s pregledom. Bolniki večinoma  popolnoma ozdravijo, z izjemo takih, ki že imajo pridružene bolezni oz. se pri njih razvije še pljučnica (to je tudi najpogostejši razlog smrti, ko govorimo o komplikacijah!), bronhitis, vnetje sinusov, srednjega ušesa, srčne mišice, ledvične težave in seveda poslabšanje že znanih kroničnih bolezni (srca, dihal,ledvic). Počitek je ključnega pomena. Bolniki naj pijejo veliko toplih napitkov (da se izognejo dehidraciji organizma ob zvečani telesni temperaturi), vzamejo naj sredstvo proti zvečani telesni temperaturi in bolečinam.

Preventivni ukrepi so popolnoma enaki kot pri navadnem prehladu. Na prvem mestu je nadzor nad širjenjem okužbe, množično cepljenje in kontrola kašljanja ter kihanja. Preprečevanje je vedno boljše, kot zdravljenje in tudi tukaj naj velja to dejstvo! V primeru bolezni, ostanite doma, ne gibljite se naokoli! Že 24 ur pred pojavom bolezenskih znakov (in tako ostane še nadaljnjih sedem dni) lahko okužite svoje bližnje (sorodnike, sodelavce, bolnike, ki sedijo ob vas v ambulanti). Redno, večkrat dnevno, si umivajte roke, z milom in vodo ali z alkoholnimi pripravki. Tudi če kašljate, kašljajte v robček ali v rokav, ne v roke, saj se boste z njimi dotikali drugih predmetov ali se rokovali in okužba se bo neusmiljeno širila… Virus lahko preživi na površini več ur. Izogibajte se stikom in gneči (za nekaj dni), tudi v lastnem gospodinjstvu. Določite, kdo bo skrbel za bolnika in le ta se naj primerno zaščiti, z masko, očali, rokavicami. Nosečnice in otroci ne sodijo v bližino bolnika. Skupne bivalne prostore večkrat dnevno zračite. Veliko ljudi trdno verjame, da zbolijo zaradi izpostavljenosti hladnemu vremenu in prepihu. A to ni res! Antibiotiki  ne uničijo virusov. Upravičeno jih uporabljamo zgolj pri dokazanih bakterijskih zapletih, kot je npr: vnetje srednjega ušesa ,vnetje sinusov. Antibiotiki, ki jih nekateri jemljejo »za vsak primer«, ne bodo vplivali na skrajšanje bolezni. Ob epidemiji gripe in v obdobju povečane frekvence ostalih virusnih okužb, prihaja do velike, največkrat nepotrebne in nesmiselne gneče v ambulantah družinskega zdravnika. Zatorej zdravniki priporočamo, da vsi oboleli zaradi prehlada ali gripe, ostanejo v bolniškem staležu vsaj nekaj dni in ob sumu na bolezen TAKOJ pokličejo  svojega osebnega zdravnika, mu opišejo potek bolezni  in ga obvestijo o morebitnih drugih sočasnih težavah. Bolniki naj prvi dan ne zapuščajo doma! (razen, če so že znani kronični bolniki, s hudo srčno, pljučno ali kako drugo boleznijo-ti morajo k zdravniku takoj). Zdravnik jim bo svetoval počitek in prej naštete ukrepe. Gneče v čakalnicah ne prispevajo blagodejno na potek bolezni, pač pa na širjenje bolezni med do sedaj zdravimi obiskovalci ambulante. Tudi otroci z zvečano telesno temperaturo naj ne obiskujejo vrtcev/šol. Največ lahko storimo za svoje zdravje in počutje prav s preventivnim načinom življenja, ter se tako poskušamo ubraniti virusnim okužbam. Redno prezračujmo bivalno okolje, občutimo psihofizično ugodje v smislu meditacij. Hrana naj bo vitaminsko bogata. Ne pozabite si vzeti časa za notranjo in zunanjo lepoto ter za sproščujoč spanec in počitek. Tudi športna aktivnost in vdihavanje svežega zraka pozitivno delujeta na celotni organizem.

Zapleti, ki se lahko razvijejo ob ali po preboleli okužbi z virusom gripe

Okužbe s pnevmokoki (Streptococcus pneumonie) prestavljajo velik javno zdravstveni problem in se kažejo kot številne bolezni: vnetje srednjega ušesa, meningitis, bakteriemija ter pljučnica (60% vseh pridobljenih pljučnic pri sicer zdravih osebah). Pnevmokok »naseljuje« nosno-žrelno sluznico in običajno ne povzroča bolezenskih znakov. To imenujemo »nosilstvo« (v predšolskem obdobju je lahko takih nosilcev več kot polovica otrok, pri odraslih pa 5-10%, pogosteje kadilci in kronični bolniki). Streptokok se prenaša kapljično in preko tesnih stikov. Rezistenca pnevmokokov na antibiotike je velika.

V grobem pomeni pljučnica okužbo pljuč, . Bolezenski znaki, ki jo spremljajo: kašelj, zvečana telesna temperatura, mrzlica, oslabelost. Pljučnica, ki se razvije kot zaplet po prebolevanju gripe, je lahko smrtno nevarna, izraziteje pri bolnikih z večjim tveganjem. Večje tveganje pa predstavljajo otroci pod starostjo 2 let, odrasli nad 50 let (in starejši) in bolniki z že znanimi, pridruženimi boleznimi.

V Sloveniji imamo na voljo tri  cepiva proti pnevmokoknim okužbam. To so 10-valentno konjugirano cepivo (za otroke od 6 tednov starosti do 5 let), 13 valentno konjugirano cepivo Prevenar 13 ( za otroke od 6 tednov  in za odrasle) ter 23-valentno polisaharidno cepivo Pneumovax 23 (od starosti 2 let naprej). Nacionalni inštitiut za javno zdravje je izdelal natančna priporočila za cepljenje otrok in odraslih, z namenom zaščite oseb, tudi s kroničnimi boleznimi/stanji, ki že sama po sebi zvišujejo tveganje za invazivni potek pnevmokokne okužbe.

Osnovno zdravstveno zavarovanje krije cepljenje proti pnevmokokom vsem otrokom od 6 tedna do 5 leta starosti (rojenim od oktobra 2014 dalje) v rednem priporočenem/neobveznem programu cepljenja s konjugiranim cepivom (Prevenar 13) ter otrokom od 2 let starosti dalje z določeno zdravstveno indikacijo (širše indikacije) in  odraslim do 25 leta starosti z določeno zdravstveno indikacijo (širše indikacije) s polisaharidnim cepivom (Pneumovax 23). Nadalje zdravstveno zavarovanje krije stroške cepljenja proti pnevmokoknim okužbam v celoti (obe vrsti cepiva) le pacientom z določeno ožjo zdravstveno indikacijo (po odstranitvi vranice, po presaditvi kostnega mozga, likvorfistula, polžev vsadek, okrnjena imunost pri določenih boleznih in stanjih)., Ostali so samoplačniki. Posvetujte se z osebnim zdravnikom  ter se ob cepljenju proti gripi obenem cepite tudi proti pneumokoku.

Za spremembo presenetite sami sebe v letošnji zimi in  ne dovolite, da vas preseneti bolezen!