Bolezni, ki jih prenašajo klopi

Skozi desetletje smo že veliko slišali o Navadnem klopu, z znanstvenim imenom Ixodes ricinus in ki je razširjen predstavnik klopov tudi v Sloveniji. Ljudem (in živalim), ki se veliko gibljejo na prostem, posebno v gozdu, je znan kot »neprijeten gost«. Razvojni krog poteka preko jajčec in ličink do odrasle živali. Ličinke lezejo s tal na razne rastline, kjer čakajo na primerne žrtve in imajo le tri pare nog s krempeljci na konceh. S krempeljci se oprimejo na kožo gozdnih živali ali človeka in jim z posebnim sesalom pijejo kri. Potem ko se dobro napijejo krvi, odpadejo, se levijo in dobijo četrti par okončin. Pred spolno zrelostjo se še enkrat levijo in na gostitelju mnogo manjši samec oplodi samico. Oplojena samica leže jajčeca, približno 3000, ki si jih nalepi na glavo in hrbet, nato pa umre.

Zakaj so klopi nevarni? Tudi klop je lahko okužen z bakterijami in virusi in tako med sesanjem človeške krvi, ko je pričvrščen na kožo, prenese viruse in bakterije v človeka. Ena od takih bakterij je Borrelia burgdorferi, ki povzroča boreliozo (lyme disease) in virus, ki povzroča klopni meningoencefalitis.

Borelioza Lyme je infekcijska bolezen. Na srečo pa ne oboli vsak posameznik, ki ga je ugriznil klop. Zatorej ne delajte takoj, ob vsakem klopovem vbodu, panike! Pomembno je pa, da klopa čim prej pravilno odstranite in obiščete zdravnika, če vam to ne uspe. Dlje časa je klop pričvrščen, večja je možnost za okužbo. Načeloma se okužba z Borelijo burgdorferi zgodi šele 48 ur po pričvrstitvi klopa, ne takoj!

•    Med prvimi bolezenskimi znaki opazimo na koži rdeč izpuščaj, pravilno okrogle oblike, ki se iz dneva v dan širi (s tujko mu pravimo »potujoča rdečina«, erythema migrans, EM) in je lahko zelo velik. Na otip je lahko toplejši in občutljiv. Posebna značilnost sta temnejši rob in rdečkasta notranjost izpuščaja. Razvije se približno pri 80% okuženih. Takoj obiščite osebnega zdravnika, ki vam bo predpisal 5-dnevno antibiotično, zelo učinkovito, zdravljenje!! Nekateri so alergični na klopovo slino in pri teh se pojavi zgolj rdečina na mestu vboda: to NI isto, kot erythema migrans!

•    Gripi podobni znaki se pojavijo od 3dni do mesec po vbodu in ki obsegajo utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah, sklepih in zvečano telesno temperaturo. Večina ljudi med tem že pozabi, da so imeli klopa.

•    Bolečine in otekline v sklepih, ki se »selijo« iz enega sklepa na drugega, se pokažejo šele nekaj tednov ali celo mesecev po vbodu. Najpogosteje so prizadeti kolenski sklepi.

•    Nevrološke težave, med katerimi je najpogostejše vnetje možganskih ovojnic (MENINGITIS). POZOR: to ni isto, kot klopni meningoencefalitis, saj le tega povzroča virus, mi pa govorimo sedaj o bakterijski okužbi!! Veliko bolnikov razvije tudi enostransko paralizo obraznega živca, mravljinčenje in slabšo moč v okončinah in križu, s spremenjenim spalnim ritmom, izgubo spomina in spremembe v razpoloženju, obnašanju.

•    Redkeje se razvijejo težave s srcem, težave z očmi, jetri in močno utrjenostjo.

Kdaj posumite na okužbo z Borrelijo burgdorferi? Seveda takoj, ko opazite značilno kožno spremembo oz. začutite zdravstvene težave, obiščite osebnega zdravnika in mu jih zaupajte. Ne pozabite povedati, da ste imeli nedavno klopa in ali ga opozorite, da se veliko gibljete v naravi ter da morda živite nekje ob gozdu. Dokaz  okužbe z Borrelio burgdorferi je možen na več laboratorijskih, mikrobioloških načinov (dokaz protiteles proti bakteriji v krvi).

Samo diagnozo BORELIOZA postavimo (pre)velikokrat; kdaj tudi lažno pozitivno, zaradi izredne podobnosti in nespecifičnosti bolezenskih težav, ki lahko spremljajo tudi druga obolenja in stanja.

ZDRAVLJENJE: v prvih treh tednih po ugotovitvi bolezni so antibiotiki (v obliki tablet, “slavni Azytromicin”, 6 tablet, vsaka po 500 mg, 5 dni) zelo učinkoviti in v glavnem bolniki popolnoma ozdravijo ( z zdravljenjem preprečimo tudi vse ostale zdravstvene komplikacije!). Zdravimo tudi nosečnice. Ob napredovalih stopnjah bolezni, je zdravljenje bolj ali manj vezano na infektologe in bolniki prejmejo zdravila intravenozno.

PREPREČEVANJE: Boreliozo lahko preprečimo tako, da se čim manj izpostavljamo možnosti za vbod klopov. Po izletu v naravo si natančno preglejmo celotno telesno površino-kožo in tudi obleko. Takoj, ko klopa opazimo, ga odstranimo s telesa. Posebno opozorilo velja nosečnicam in doječim ženam. Tudi če ste že kdaj v življenju preboleli in uspešno pozdravili Boreliozo, niste doživljenjsko odporni nanjo in morate biti pozorni na klopov vbod tudi vnaprej.

Ob sprehodu v gozdu ali po travi, bodite oblečeni v dolge hlače in dolge rokave, nekateri nosijo klobuk in rokavice. Psa imejte na vrvici. Nekateri repelenti z 10-20% koncentracijo DEETa, so zelo učinkoviti in si jih nanesite po koži preden greste v naravo. Seveda pa poskušajte še nadalje živeti zdravo in z naravo. Naj vas klop ne ustraši in ne prikrajša za prekrasne užitke polnih pljuč svežega zraka!