Obvestilo za paciente glede novosti v zvezi z napotovanjem k specialistom

Spoštovani,

21.1.2018 stopita v veljavo Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o pacientovih pravicah in Pravilnik o naročanju in upravljanju čakalnih seznamov ter najdaljših dopustnih čakalnih dobah, ki določata novosti glede napotovanja pacientov. Na novo je uveden pojem NAPOTNA LISTINA, ki zajema do sedaj znane napotnice in delovne naloge.

Zakon prinaša naslednje novosti:

right-arrow-icon Obstajajo 4 stopnje nujnosti in s tem povezani roki za predložitev napotne listine izvajalcu:

1.     NUJNO – bolnik mora priti do storitve najkasneje naslednji dan.
2.     ZELO HITRO – bolnik mora oddati listino specialistu v roku 5 dni, storitev mora biti opravljena v roku 14 dni.
3.     HITRO – storitev mora biti opravljena v roku 3 mesecev.
4.     REDNO – storitev naj bi bila opravljena v roku 6 mesecev.

Napotne listine za prvi pregled s stopnjo nujnosti HITRO in REDNO morate oddati specialistu V ROKU 14 DNI PO NJENI IZDAJI. Če napotna listina ni oddana v tem roku, PRENEHA VELJATI.

Ti roki ne veljajo za napotne listine za kontrolni pregled (ali je napotnica izdana za kontrolni pregled ali ne, je razvidno iz šifre zdravstvene storitve XXXK oziroma iz opisa XYXYXY – kontrolni pregled).

Rok za predložitev napotne listine ne vpliva na veljavnost napotne listine, ki začne teči od dneva prve obravnave pri specialistu.

right-arrow-icon Pacient termin lahko odpove le enkrat, a mora to narediti najpozneje 10 dni pred terminom. Vsaj 10 dni pred terminom pacient prejme opozorilo o posledicah neupravičene odsotnosti.

POMEMBNO:

Pacienti, ki imajo izdano napotnico/delovni nalog s stopnjo nujnosti hitro ali redno z datumom izdaje pred 7. januarjem 2018 morajo do 21. januarja 2018 to napotno listino predložiti izvajalcu. Če pacienti napotnic in delovnih nalogov stopnje nujnosti hitro ali redno, izdanih pred 7. januarjem 2018, do takrat ne bodo predložili izvajalcem oziroma se naročili, ta napotna listina ne bo več veljavna.

Napotnice/delovni nalogi, s katerimi so se pacienti že vpisali v katerikoli čakalni seznam, ostajajo še naprej veljavne. Če ste torej obvestilo o vpisu v čakalni seznam že dobili, ni kakršnekoli potrebe po “novi” napotni listini.

Na spodnji povezani si lahko preberete več o tem:
http://www.mz.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/670/7580/

Bolnike prosimo, da skrbno spremljajo datume napotnih listin in se pravočasno naročijo k izbranemu specialistu oz. izvajalcu.

Barbara Pregl, dr. med., spec. druž. med.
Vodja splošne in družinske medicine