Nedelja 24 Junij 2018
klop
Kaj je klopni meningoencefalitis (KME)? 
   

Klopni meningoencefalitis (KME) je resna virusna bolezen, ki povzroča
vnetje možganskih ovojnic in centralnega živčnega sistema. Na človeka
se virus prenese z vbodomokuženega klopa.

Inkubacijska doba bolezni (čas od okužbe do pojava bolezenskih
znakov) je 7 - 14 dni po okužbi.

Klinična slika bolezni
Bolezen poteka v dveh fazah. Prva faza bolezni se kaže kot kratka neznačilna vročinska bolezen z mišičnimi bolečinami, slabim počutjem, glavobolom, lahko tudi bruhanjem in bolečinami v trebuhu in drisko. Prvemu obdobju sledi obdobje brez simptomov, ki traja okrog 8 dni. Potem nastopi druga faza bolezni, v kateri so prisotni znaki prizadetosti možganskih ovojnic in /ali možganov (visoka telesna temperatura, hud glavobol, celo nezavest). Smrtnost pri odraslih je približno 1 - 2%. Bolezen lahko zapusti trajne posledice, kot so glavobol, utrujenost, motnje koncentracije, motnje spomina, včasih tudi trajne ohromitve (5%) ali celo smrt (1%).

Obolevnost za klopnim meningoencefalitisom je v Sloveniji med najvišjimi v Evropi, letno zboli v povprečju okrog 260 oseb, delež cepljenih oseb pa je zelo nizek (12%). Zadnja leta je obolevnost najvišja na Koroškem, Gorenjskem, Štajerskem in v okolici Ljubljane.

Klopni meningoencefalitis najučinkoviteje preprečujemo s CEPLJENJEM!

Kdo mora biti cepljen?
V Sloveniji je cepljenje obvezno za vse osebe, ki so pri svojem delu ali praktičnem pouku izpostavljene možnosti okužbe z virusom klopnega meningoencefalitisa. Za vse osebe, ki živijo na endemskem območju ali pa predvidevajo aktivnosti na takem območju, pa je cepljenje priporočljivo.

Shema cepljenja
Cepljenje sestoji iz bazičnega cepljenja (3 odmerki cepiva) in poživitvenih odmerkov (1 doza vsakih 3-5 let).

BAZIČNO CEPLJENJE : 1. doza: priporočljiva v zimskih mesecih
                                        2. doza: 1 - 3 mesece po prvem cepljenju
                                        3. doza: 5 - 12 mesecev po drugem cepljenju

POŽIVITVENI ODMERKI prvi po treh letih, naslednji pa na pet let. Pri starejših osebah so poživitveni odmerki priporočljivi na tri leta.

Kontraindikacije za cepljenje
Ne smemo cepiti oseb, ki:
- prebolevajo akutno vročinsko obolenje
- so anafilaktično preobčutljive na jajca
- so imele alergično reakcijo na predhodno dozo cepiva.

Varnost cepiva v času nosečnosti in dojenja ni bila ugotovljena v kliničnih poizkusih, zato cepljenje v teh obdobjih odsvetujemo

Kakšna so tveganja pri cepljenju?
Tako kot vsa zdravila tudi cepiva lahko povzročijo resne težave, npr. resno alergično reakcijo. Po cepljenju proti klopnemu meningoencefalitisu so neželeni učinki večinoma blagi in redki. Največkrat se pojavijo utrujenost, glavobol, slabost, zvišana telesna temperatura in bolečina na mestu cepljenja. Gre za prehodne reakcije, ki hitro minejo. Nevrološki zapleti so izjemno redki.